Pokud vám v hlavě naskakuje kalorická kalkulačka vždy, když sníte cokoli s touto pochutinou, vydechněte si. Majonéza není žádný strašák.
Může mít i plusy
S doporučením, že do zdravého jídelníčku nepatří, se setkáváme co chvíli. Pohled na výživu se ale přece jen mění. Majonéza s dobrým složením může patřit i mezi zdroje nenasycených mastných kyselin, které odborníci na výživu naopak doporučují.
Měla byste ji ale jíst s mírou a myslet na to, že není vhodné ji přidávat ke smaženým jídlům, která už sama o sobě obsahují dost tuku. Podle toho, jak je někdy majonéza haněna, by se dalo předpokládat, že jde o čistý tuk toho nejhoršího typu. Přitom základ výrobku tvoří rostlinný olej a vaječné žloutky.
Nic se ale nemá přehánět
Zjednodušeně tedy lze říct, že pokud si dáváte zeleninu zakápnutou olejem a k ní vejce, nemělo by vaše trávení rozhodit běžné složení majonézy.
Jen pro srovnání: 20 gramů majonézy obsahuje 16 gramů tuku, zatímco olivový olej má na stejný počet gramů 20 g tuku… Chuť majonézy se jogurtem nahradit nedá. Proto se nemusíte trápit, a lžíci majonézy si klidně dejte. Jen jí prostě nesmíte snít půl skleničky.