Suroviny:
6 vajec
máslo na vymazání
200 g hnědého cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
200 g mouky
1 šlehačka skořice na posypání
Na opilý sirup:
250 g hnědého cukru
5 dl vařící vody
1,5 dl vína
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, zatímco v jiné míse třeme žloutky s cukrem a citronovou šťávou, až zesvětlají. Pak do sněhu opatrně přimícháváme žloutkovou hmotu. Postupně po lžičkách přidáváme i mouku a opatrně mícháme.
Těsto přelijeme do vymazané formy s pečícím papírem (v rozích necháme víc těsta než jinde) a pečeme 15 minut při 200 °C do zlatohněda. Po upečení necháme koláč 5 minut vychladnout, potom ho vyklopíme do větší mísy a odstraníme papír. Necháme úplně vychladnout.
Mezitím připravíme sirup. 75 g cukru nasypeme na pánev a přilijeme 2 polévkové lžíce.
Zahříváme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Pak postavíme dno pánve do dřezu se studenou vodou, abychom zabránili přílišnému zhnědnutí. Přilijeme 5 dl vroucí vody a přisypeme zbylý cukra promícháme, aby se rozpustil.
Koláč rozkrojíme na 12 čtverců a položíme je do mísy sporní částí nahoru. Asi dvě třetiny karamelu smícháme s vínem a prolijeme jím koláč. Obrátíme jednotlivé dílky koláče, vidličkou několikrát propícháme kůrku a napustíme trochou sirupu.
Koláč posypeme skořicí a necháme aspoň dvě hodiny odpočinout v lednici. Můžeme dozdobit šlehačkou.