Suroviny:
500 g rebrabory
500 g cukru
2 lžíce citronové šťávy
60 ml ginu
kůra z 1 citronu
vanilkový extrakt
Postup:
Rebarboru opláchněte, dobře očistěte a stvoly nakrájejte na asi 2cm kousky. Dejte je spolu s cukrem, citronovou šťávou, ginem, lžičkou vanilkového extraktu a citronovou kůrou do mísy a nechte několik hodin macerovat.
Před vařením džemu si vysterilizujte sklenice – nejprve je omyjte horkou vodou se saponátem, dobře opláchněte a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Tam je nechte asi 20 minut oschnout.
Do ledničky dejte vychladit podšálek, na kterém později vyzkoušíte hustotu marmelády. Rebarborovou směs z mísy vyklopte do kastrolu a na mírném stupni nechte za stálého míchání pomalu zahřívat, dokud se cukr zcela nerozpustí. Zvyšte teplotu a nechte marmeládu 8 minut projít varem.
Kastrol sundejte z plotýnky, pár kapek nakapejte na vychladlý podšálek a ten vraťte na minutu do ledničky. Zavařeninu pak potáhněte prstem, je-li gelovitá, je hotová.
Pokud je ještě moc tekutá, uveďte ji do varu a vařte asi 2 minuty, dokud nebude mít správnou konzistenci. Vlijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete je a nechte vychladnout víčkem dolů. Uchovejte na suchém, chladném místě.
Tip!
Zkuste si lžičku rebarborového džemu přidat ráno do bílého jogurtu.