Co by to byly vánoční svátky bez vinné klobásy? Tento tradiční český masný výrobek z vepřového nebo telecího masa musí alespoň na Boží hod vánoční ozdobit váš stů.
Suroviny:
600 g vinné klobásy
4 lžíce olivového nebo jiného rostlinného oleje
tři stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
Vinnou klobásu ze všeho nejdříve stočte do klubíčka a zabezpečte párátkem nebo špejlí, aby se nerozmotala. Následně ji osolte, opepřete a jemně potřete rostlinným olejem.
Na pánvi si rozpalte rostlinný olej a klobásu zprudka opečte z obou stran. Pro lepší chuť můžete na pánev přidat ještě dva nebo tři stroužky česneku.
Jakmile bude opečená dozlatova, vyjměte vinnou klobásu z pánve a osušte ji utěrkou,abyste ji zbavili přebytečné mastnoty.
Vinnou klobásu můžete podávat s čerstvým pečivem, bramborovou kaší a úplně nejlépe uděláte, když ji budete servírovat se dva dny uleželým bramborovým salátem.
Chutný dip
K vinné klobáse se výborně hodí dip ze tří lžic hrubozrnné hořčice, lžíce olivového oleje, lžičky kečupu a dvou lžic kvalitného medu.