Dalším oblíbeným, a přitom velmi jednoduchým způsobem konzervace bylinek je jejich nakládání do oleje. Můžete je pak použít jako domácí kosmetiku, nebo v kuchyni, třeba při grilování.
• Na výrobu budete potřebovat asi tak 300 ml oleje a 5 polévkových lžic sušených bylin dle vlastního výběru.Ty v oleji pečlivě promíchejte, aby všechny částice přišly do přímého kontaktu s olejem.
Pak nechte 3 až 4 týdny louhovat v uzavíratelné sklenici při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby olej sceďte přes husté plátýnko nebo gázu do jiné sklenice.
• Takto si můžete připravit například výtečný meduňkový olej, který se vám bude hodit třeba k masážím unavených a bolavých svalů. Rovněž jím můžete otírat citlivá a suchá místa na pokožce.
Pro jeho výrobu budete potřebovat jen kvalitní olej a čerstvé nebo sušené lístky meduňky lékařské.Dále pak pěknou skleněnou lahvičku a trochu trpělivosti.
• Meduňku totiž musíte v oleji opravdu louhovat alespoň 3 týdny.
• Za tu dobu olej díky meduňce získá jak vynikající chuť, tak svěží medovou vůni.