Salátová okurka je učiněný zázrak! Osvěží, zahojí spáleniny a pomůže od bolesti. Navíc po ní i zhubnete! V létě je téměř nenahraditelná.
Víte, že sníst salátovou okurku je jako vypít sklenici vody? Voda tvoří až 96 procent její celkové hmotnosti. Co všechno okurky dokážou?
Hojí spáleniny a brání tloustnutí
Byli jste dlouho na slunci a spálili jste se? Nakrájejte okurku a přiložte na bolavá místa. Skvěle je ochladí. Pokud vás bolí hlava ze sluníčka nebo pálí oči, přiložte na čelo nebo na oční víčka kolečka okurek.
Její využití v nízkokalorických odtučňovacích dietách podporuje kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na tuky. Okurka tedy úspěšně brání ukládání tuků. Okurky obsahují také enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie.
A k tomu ještě navíc umí díky vláknině čistit střeva. Slupka okurek obsahuje antioxidanty, které zlepšují stav nemocných cukrovkou a omezují nebezpečí srdečních chorob.
Okurková limonáda je hit!
Tento nápoj vás dokonale v horkých letních dnech osvěží a zažene žízeň. K jeho výrobě potřebujete 1 litr perlivé nebo neperlivé vody, 1 okurku a 1 citron nakrájené na kolečka, třtinový cukr, mátu a led.
Všechny ingredience promícháme ve velkém džbánu a necháme vylouhovat. Okurku lze i nastrouhat, bude mít pak výraznější chuť. Díky jejím výrazným léčivým účinkům neškodí čerstvé okurkové saláty zařazovat po celé léto do jídelníčku každý den.
Kromě klasického salátu s octovým nálevem můžeme zkusit i vynikající kombinaci s kysanou smetanou a koprem nebo indickou specialitu s česnekem, kmínem a jogurtem, Vyloženě letní pochoutka je klasický „šopák“