Suroviny na 5 porcí:
60 g hořké čokolády
40 g holandského kakaa
100 g hladké mouky
0,5 lžičky jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
2 vejce
110 g másla
150 g cukru
0,5 šálku zakysané smetany
0,5 lžičky soli
100 g změklého másla
150 g moučkového cukru
150 g hořké čokolády
Postup:
Ve vodní lázni si rozpustíme máslo se 60 g hořké čokolády a kakaem. Mícháme pečlivě do té doby, než se vše rozpustí. Smícháme mouku se sodou a práškem do pečiva. V misce si promícháme vejce, cukr a sůl. Vše dobře smícháme. Ke směsi přidáme rozpuštěnou čokoládu s kakaem a máslem a opět promícháme.
Střídavě přidáváme mouku a zakysanou smetanu. Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Čokoládový krém připravíme ze 150 g rozpuštěné čokolády, kterou smícháme se 100 g rozpuštěného másla.
Přidáváme cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence a sladkosti. Muffiny zdobíme dle své fantazie.