Suroviny:
900 g jablek
100 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
120 g másla
1 balení listového těsta
Postup:
V rendlíku zahřejte cukr, a jakmile se rozpustí, přimíchejte do něho 60 g na kostičky nakrájeného vychlazeného másla. Koláčovou formu lehce vymažte máslem a připravený karamel do ní nalijte.
Jablka oloupejte, nakrájejte je na osminky a ty skládejte do formy na karamel. Mezi kousky jablek by neměly být žádné mezery. Jakmile máte celý povrch karamelu zakrytý, rozpusťte zbylé máslo a jablka jím potřete.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 minut. Z listového těsta vyválejte kruh o něco málo větší, než je velikost formy, položte ho na jablka a na několika místech ho propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a těsto neprasklo.
Koláč vložte do trouby a pečte dalších 30 minut. Po upečení ho nechte částečně vychladnout a poté ho překlopte na velký talíř. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou.