Zažívací problémy, žlučníková kolika, pálení žáhy, nadýmání, případně vředy. To všechno je velice nepříjemné.
A zvlášť v období adventu, kdy do sebe cpeme páté přes deváté, se mohou podobné potíže ozývat častěji, než bychom chtěli. Prožijte letošní svátky v klidu, pohodě, a hlavně ve zdraví!
Už se to pomalu blíží. Řízečky, salátek, cukroví a všechno hezky spláchnout pivíčkem, vínečkem nebo oblíbeným vaječňákem. Samozřejmě, Vánoce a celý advent jsou obdobím hojnosti a pořádného obžerství.
Jak už ale určitě víte, nic se nemá přehánět, a abyste nestrávili letošní svátky v křečích a bolestech, je třeba myslet i na to, jak těmto problémům předcházet.
Dodávejte tělu vlákninu
Problémy spojené se zažíváním jsou dlouhodobého rázu. Aby bylo všechno v pohodě, je důležité dbát hlavně na prevenci. Začněte tím, že budete jíst stravu bohatou na vlákninu. Tu obsahuje celozrnné pečivo, ořechy, ovoce, zelenina, rýže nebo otruby.
Nebojte se také ryb a nízkotučných mléčných výrobků. Dávejte si však pozor, a pokud nejste na vlákninu příliš zvyklí, navyšujte její příjem postupně. Dbejte také na pravidelný pitný režim, dostatek spánku a vyvarujte se stresových situací.
Zelí a brokolice žaludku svědčí
Je prokázáno, že brokolice spolehlivě ničí bakterie v žaludku a slouží i jako prevence proti rakovině trávicího traktu! Dopřávat byste si ji proto měli alespoň jednou týdně.
Udělejte si z brokolicových listů, ředkviček, mrkve a avokáda lehký salát, a vyhněte se jednou provždy nepříjemným problémům. Další superpotravinou, která vám jistojistě uleví, je zelí.
To má v sobě navíc i vysoký obsah vitaminu C, velké množství vlákniny, a dokonce odvádí jedy a škodliviny z těla. Denně se doporučuje vypít litr šťávy z kysaného zelí. Pozor ale na zelí vařené, to zatěžuje játra.
Do jídelníčku zařaďte také lněné semínko, jehož sliz chrání trávicí trakt. Dvě lžíce semínek namočte do 20 ml vody a nechte alespoň čtyři hodiny stát. Potom pijte 15 minut před každým jídlem alespoň dva doušky.
Zázračné bylinky
Bolest a nepříjemné pocity můžete snadno eliminovat díky bylinkám. Zkuste například sirup ze slézu lesního. Budete potřebovat 30 g květů a listů. Ty pak už jen přelijte 500 ml vody a nechte 24 hodin louhovat.
Poté do směsi přidejte 300 g cukru a 20 minut povařte. Máta peprná ulevuje od bolesti, meduňka působí proti stresu, a pokud trpíte na vředy, vsaďte na puškvorec, který je dokáže vyléčit. Jeho kořen roztlučte na prášek.
Stačí jen troška, zhruba na špičku nože, tu zalijte 100 ml vody a pijte dvakrát denně před jídlem. Můžete zkusit i lékořici, jejíž kořen rovněž rozdrtíte a 5 minut povaříte v šálku vody. Pak 10 minut louhujte.