Suroviny:
600 g hovězí roštěné
90 ml rostlinného oleje
180 ml smetany ke šlehání
100 g zakysané smetany
1 červená cibule
2 snítky tymiánu
4 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce rajského protlaku
50 ml suchého bílého vína
sůl
čerstvě namletý pepř
petržel
Postup:
Maso nakrájejte na půl centimetru silné plátky, v míse je promíchejte s olejem a nechte odpočívat. V misce smíchejte sladkou a zakysanou smetanu. Worcester smíchejte v misce s 3 lžícemi vody a dejte stranou.
Maso osolte a opepřete. Rozpalte velkou pánev, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Vlijte do ní 20 ml oleje a nechte ho rozehřát.
Do pánve vložte část masa tak, aby se kousky vzájemně nedotýkaly, a restujte asi minutu, potom maso otočte a restujte další minutu.
Orestované maso z pánve vyndejte a dejte stranou. Stejně připravte i další část. Do pánve poté přilijte trochu oleje a přidejte žampiony nakrájené na plátky a červenou cibuli na tenké měsíčky.
Přihoďte překrájené lístky tymiánu. Restujte asi 2 minuty za občasého míchání. Přidejte protlak, stáhněte oheň na polovinu a míchejte půl minuty.
Zalijte vínem a přidejte všechno opečené maso, po chvíli přilijte worcesterovou omáčku smíchanou s vodou a opět míchejte. Zvyšte plamen, přilijte smetanu a 2 minuty za občasného míchání prohřejte.
Osolte a opepřete podle chuti, přidejte nakrájenou petržel, promíchejte a stáhněte z ohně. Podávejte nejlépe s dušenou rýží, ale hodí se i široké nudle či bramborová kaše.