Tato polévka je skvělá k obědu i večeři. Mušle a krevety jí dodají další chuťový rozměr, ale pokud nechcete utrácet, klidně je vynechte.
Ingredience:
500 g rybích koster a odřezků
400 g filetu z tresky
300 g filetu z lososa
250 g mušlí (nemusí být)
200 g krevet (nemusí být)
1 cibule
2 mrkve
½ menšího celeru
1 střední pórek
4 brambory
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml smetany
100 ml zakysané smetany
5 bobkových listů
10 kuliček pepře
petržel
kudrnka
ocet
sůl
pepř
Postup:
Odřezky a kostry vložte do hrnce a zalijte 1 ½ litrem studené vody. Přidejte ½ cibule, jednu mrkev, bílou část pórku, dvě brambory, čtvrtku celeru a koření. Přiveďte k varu a pak na malém plameni nechte probublávat 90 min.
Vývar sceďte přes pláténko a uchovejte v teple. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a osmažte ji dozlatova. Po částech za stálého míchání a prošlehávání přilijte vývar. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a přidejte pokrájenou zbylou zeleninu.
Vařte asi 10 min, přidejte na kostky pokrájené filety. Po dalších asi 10 min přilijte smetanu a vsypte mořské plody. Povařte je 5 min. Podávejte se smetanou a ozdobené petrželkou.
Doba přípravy: 40 min
Cena: 280 Kč
Wow, to vypadá složitě, ale výsledná polévka musí být fakt ohromující! Ten mix chutí s treskou a lososem je určitě bomba.
Tato norská rybí polévka vypadá velmi chutně. Určitě by byla skvělým zakončením dne plného cestování po Praze. Výběr mořských plodů je na jedničku!
Hele, já na mušle a krevety asi moc nejsem, ale ten losos s treskou zní fakt dobře. Zkusím to snad o víkendu!
Tohle vypadá fakt lákavě! Jako návštěvnice uměleckého světa Brna bych určitě ocenila takovou teplou, bohatou polévku po dlouhém dni. A mušle dodají ten skvělý nádech luxusu!