Suroviny na 6–8 porcí:
treska (mořský vlk nebo jiný bílá mořská ryba)
1 cibule
2 mrkve
½ celeru
1 pórek
5 bobkových lístků
10 kuliček pepře
30 g másla
2 lžíce mouky
300 ml smetany
100 ml zakysané smetany
200 g loupaných krevet
250 g mušlí
trochu octa
pepř, sůl
petrželka kudrnka
Postup:
Z ryby připravíme filety, z nichž odstraníme kůži. Dáme je do lednice na později. Kůži spolu s kostrou včetně hlavy použijeme do vývaru.
Spolu s cibulí, jednou mrkví, čtvrtkou celeru, bílou částí pórku a kořením ji zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přivedeme k varu a „táhneme“ alespoň hodinu a půl (vyvaříme asi 1 l vývaru). Poté scedíme přes plátýnko a necháme zchladnout.
V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme a krátce osmahneme mouku, za stálého míchání zalijeme vývarem, zavaříme, zalijeme smetanou, opět zavaříme, přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na tenké proužky, filátka ryby nakrájená na kostičky, ochutíme solí, mletým pepřem, trochou octa a na závěr vhodíme krevety a mušle, 3−5 minut povaříme. Podáváme s nasekanou petrželkou.