Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
sůl
125 g másla
1 vejce
80 g moučkového cukru
Na náplň:
4 jablka
2 vejce
plátky madlí
100 ml smetany ke šlehání
60 g cukru
3 lžíce calvadosu
1 balíček vanilkového cukru
Postup:
V míse smíchejte mouku, cukr, máslo a sůl. Prsty vytvořte drobenku, přidejte k ní vejce a vypracujte nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici. Jablka nakrájejte na měsíčky.
Smetanu smíchejte s oběma druhy cukru, calvadosem a vejcem. Z těsta vyválejte kulatý plát, vložte ho do dortové formy a nožem zarovnejte okraje.
Na korpus naskládejte plátky jablek, zalijte je připravenou smetanovou směsí a posypejte mandlovými plátky. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud povrch krásně nezezlátne.
Tip!
Pokud nemáte calvados, použijte slivovici nebo hruškovici.
To vypadá jako fajn recept, asi to ukuchtím na víkend! Miluju jabka v koláči.
Normandský opilý koláč zní skvěle! Určitě ho zkusím, mám doma calvados, který už dlouho hledá využití.