Uvidíte, že všechny děti budou chtít jen vaše lízátka.
Suroviny – na těsto:
● 160 g piškotů
● 70 g vlašských ořechů
● 100 g cukru
● 80 g másla
● 2 vrchovaté lžíce kakaa
● rumová tresť dle chuti
● špetka skořice
Suroviny na polevu:
● 150 g bílé čokolády
● 150 g hořké čokolády
● ozdobné sypání
Postup:
Rozmixujte piškoty s ořechy a na závěr přisypejte skořici, cukr a kakao. Do vzniklé směsi přidejte máslo pokojové teploty a trochu rumové tresti. Vypracujte tužší těsto, z něhož lze vytvarovat kuličku.
Pokud se těsto rozpadá, přidejte více másla nebo kapku rumu. Je-li moc řídké, přidejte piškoty. Těsto dejte asi na půl hodiny do chladničky.
Do misky dejte cukr, ve kterém obalte kousíček těsta a následně z něj uválejte kuličku. Do středu napíchněte tyčinku. Takto vytvořené lízátko zapíchněte do tácku anebo dejte do skleničky a pokračujte tímto způsobem dále. Lízátka nechte do následujícího dne ztuhnout v lednici.
Druhý den si připravte polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Za stálého míchání ji nechte zchladnout – teplota čokolády na zdobení by neměla být vyšší než 30 stupňů. Poté lízátka namáčejte, posypte zdobením a nechte v lednici ztuhnout.
Příprava: 50 min
Cena za 1dávku: 65 Kč