Vynikající rychlovka třeba ke kávě nebo na snídani.
Ingredience:
2 pláty listového těsta
2 hrsti rozdrobeného sýru feta
1 hrst nastrouhaného sýru
několik lžic ricotty, cottage nebo tvarohu
1 velké vejce
sůl a pepř
olej na potření
Postup:
Troubu předehřejte na 175 °C. V míse důkladně promíchejte vidličkou sýry, tvaroh s vejcem a se špetkou soli (pozor na slanost sýrů) a pepře dohladka.
Plát těsta rozkrájejte na čtverce o straně cca 10 cm. Do středu dejte asi lžíci náplně, čtverec přehněte po diagonále, okraje potřete trochou vody a pevně spojte k sobě, případně stlačte zuby vidličky nebo ozdobně vymačkejte. Klaďte je na plechy potřené olejem nebo vyložené papírem na pečení.
Až budete mít zabalené všechny taštičky, potřete je žloutkem rozmíchaným v trošce studené vody a případně posypejte semínky, vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.
Na náplň můžete použít třeba jen fetu, dávejte ale pozor, aby nebyla příliš slaná (například pravá řecká je mnohem méně slaná než tuzemská).