Suroviny: 1 vejce 1 hrnek cukru krupice 200 ml zakysané smetany 1 prášek do pečiva 1 hrnek polohrubé mouky 1 banán 700 g rybízu (mohou být i meruňky, rybíz, třešně, letní jablka…) Na drobenku:
6 lžic hrubé mouky + na vysypání formy 4 lžíce cukru krupice 1 balení vanilinového cukru 100 g másla + na vymazání formy
Postup: Troubu předehřejeme na 180°C. Suroviny na drobenku propracujeme prsty. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V míse utřeme vejce s cukrem do světla, vmícháme smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme.
Těsto roztáhneme po celé formě, poklademe je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřeme drobenku.
Vložíme do trouby a pečeme 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijeme ovoce s větším obsahem vody, pečeme koláč o 5 minut déle).
.