Puškvorec obecný nepatří na první příčky v hitparádě léčivých bylinek. Přesto je to jedna z nejúčinějších léčivých rostlin. Býval přirovnáván k ženšenu – kořeni života.
Kořen se sbírá brzy na jaře nebo nyní na podzim. V lidovém léčitelství se užívá ve formě čajů, obkladů, koupelí a omývání. Cenným přírodním lékem je i dnes, sušený kořen, který budete pomalu žvýkat, vám pomůže zbavit se závislosti na tabáku.
Puškvorec můžete pěstovat u zahradního jezírka, je užitečný a krásný.
Pomáhá při nadýmání žaludku a střev, při žlučníkových i ledvinových kolikách .Lze ho doporučit na zrychlení metabolismu, při chudokrevnosti a vodnatelnosti. Puškvorec odstraňuje nechutenství, pomáhá při poškození ledvin a je dobrým prostředkem na pročištění celého těla, protože je silný detox.
Také unavené oči se posilní, potřeme-li zavřená víčka očí čerstvou šťávou z kořene. Šťávu necháme působit několik minut a pak ji smyjeme studenou vodou. Odvar z puškvorce léčí omrzliny a špatně se hojící rány.
Je také dobrý na zklidnění a relaxaci, proti některým alergiím, astmatu a dokáže pomoci se řadou dalších obtíží.
Využití v kuchyni
Puškvorec se hojně používá jako koření, a to nejlépe z kořene rostliny tři roky staré. Nasbírané oddenky se očistí, podélně rozkrojí a suší za přirozené teploty. Pak se rozemelou na prášek pronikavé vůně a hořké chuti.
Bez tohoto koření se v indické, turecké a většině islámských kuchyní neobejde žádná příprava sladkých jídel, cukrovinek, ovocných salátů a kompotů. Kandovaný puškvorec je zas oblíbenou pochoutkou Angličanů i Američanů.
Největší množství puškvorce se však spotřebuje na přípravu žaludečních likérů. Za dob našich babiček se puškvorcový kořen dával do ořechovky a proslazený oddenek se pojídal jako zdravé mlsání na dobré zažívání.
.