Citlivé zuby trápí spoustu lidí, ale příčiny bývají různé. Nenechte si kazit život a vyhněte se chybám, které k citlivosti přispívají.
Citlivost obvykle vzniká při obnažených zubních krčcích, za které může úbytek dásně při parodontóze nebo špatném postavení a přetěžování zubů.
Svou roli hraje také úbytek zubní skloviny. A když se k tomu přidají další faktory, citlivost zubů je na světě.
Pozor na kartáček a kyselé ovoce
Používání příliš tvrdého kartáčku může v místě krčku napáchat velké škody. Ideální je používat měkký zubní kartáček, kterým si sklovinu neponičíte a je šetrný i k odhaleným zubním krčkům.
Před a po čištění zubů také nejezte citrusy, obsahují kyseliny, které sklovinu leptají.
Nevhodné bělení
Zuby a dásně bývají často citlivé i po bělení zubů, zvlášť když se použijí koncentrovaná bělidla. Tato citlivost bývá sice dočasná, ale zato velmi intenzivní. I proto se nedoporučuje bělit zuby bez doporučení lékaře.
I nepohoda dělá své!
Opomíjeným faktorem je dnes také hodně podceňovaný stres a s ním spojené zlozvyky, jako je skřípání nebo zatínání zubů.
Pokud si s citlivými zuby nevíte rady, používejte výhradně produkty určené pro tento problém a pravidelně navštěvujte také dentální hygienu, která problém pomůže zmírnit.