Jednodušší recept na mušle snad neexistuje, takže je tu dvojí radost – jsou rychlé, a navíc skvěle chutnají.
Ingredience: 1 kg slávek, 1 mrkev, ½ menšího celeru, 1 cibule, ½ červené cibule, 2 stroužky česneku, 2 dcl bílého vína, 150 ml smetany, 1 kapří hlava či hrstka odřezků, 50 ml rybího vývaru, mletý pepř, sůl
Postup: Nejdříve si připravíme rybí vývar. Hlavu nebo odřezky přelijeme 400 ml vody a dáme vařit. Postačí nám zcela 70 ml přecezeného vývaru, takže jej zredukujeme na maximum.
Do kastrolu vložíme nakrájenou zeleninu, bílé víno, očištěné a vytříděné mušle, sůl, mletý pepř a vše přivedeme k varu.
Vaříme je jen krátce, postačí 2 až 3 minuty. Přilijeme smetanu, rybí vývar a za varu vše necháme ještě 2 minuty probublávat a máme hotovo. Podáváme s čerstvou či nasucho osmahnutou bagetkou. K mušlím se hodí i širší belgické hranolky.
TIP: Čerstvé mušle musejí být před přípravou živé. Proto se nijak nezamrazují ani nejsou předvařené. Prodávají se v ochranném balení. Po otevření je propláchněte studenou vodou. Mušle by se měly zavřít. Ty, co se nezavřou, vyřaďte. Po uvaření vyřaďte naopak ty, co se neotevřou.