Těstovinový salát s opečeným lososem a bylinkovou zálivkou je zdravým, lehkým a velice chutným jídlem.
Suroviny na 3 porce
– 200 g krátkých těstovin (penne, vrtule, mušle) – sůl – olivový olej – 250 g brokolice (růžičky) – 200 g lososa (filety bez kůže) – ½ pórku
Na zálivku
– 3 lžíce olivového oleje – 1 lžíce citronové šťávy – 1 lžička vinného octa – 1 lžíce nasekané petrželky – 1 lžíce nasekané bazalky – 1 lžíce nasekaného oregana – 1 lžička limetkové kůry – sůl, pepř
Postup
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu. Sceďte a vmíchejte do nich lžíci olivového oleje. Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky a vařte je v osolené vodě doměkka, asi 6 minut.
2. Na lžíci olivového oleje opečte z obou stran lososa a pak ho pokrájejte na menší kousky. Pokrájený pórek zlehka osmahněte na lžičce olivového oleje.
3. Všechny suroviny dejte do veliké mísy a promíchejte. V malé mističce nebo hrnečku prošlehejte vidličkou suroviny na zálivku. Tu pak nalijte na salát a promíchejte. Ihned podávejte.