Máte na zahrádce všechny možné druhy zeleniny, ale nechcete ji všechnu chroupat pouze za syrova? Když ji naložíte, získáte nejen víc možností ke konzumování, ale i větší množství živin!
Kvašení obohacuje potraviny o obrovskou dávku vitaminu C, enzymy, kyselinu mléčnou a laktobacily. Tahle kombinace zlepšuje trávení a zvyšuje obranyschopnost organismu.
Nakrájejte zhruba kilo zeleniny. Vyberte si různé druhy, ať se smíchá několik chutí. Třeba hlávkové zelí, mrkev, ředkev, červenou řepu, cibuli, vodnici. Na kilo zeleniny je třeba přidat 10 až 15 gramů mořské soli, špetku drceného kmínu a kuličky jalovce.
Zeleninu očistěte, omyjte, nastrouhejte a nakrájejte na nudličky a plátky. Promíchejte se solí, kořením, nechte chvíli stát a poté promačkejte. Nakonec ji upěchujte do nádoby vhodné na kvašení. Můžete použít i těžítko, které bývá součástí kvasné nádoby.
Nádobu jenom překryjte, nezakrývejte napevno. Nechte v pokojové teplotě stát zhruba 4 dny. Poté dejte nádobu na chladnější místo (sklep či lednice), a až vychladne, pořádně ji uzavřete.
Takto zkvašená zelenina vydrží dlouho, stačí jenom kontrolovat, aby plavala ve vlastní šťávě. Nejlepší je zařadit kvašenou zeleninu do vašeho jídelníčku každý den!.