Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena za porci: 16 Kč
Chuť je jemná až delikátní a příjemně polechtá vaše chuťové pohárky.
Suroviny na 5 porcí
1 velký bílý jogurt (typ selský)
25 naložených papriček zvaných kozí rohy
1 – 2 naložené pálivé papričky
1 střední cibule
350 ml slunečnicový nebo olivový olej
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
pepř
Postup
O den dříve začneme s přípravou domácí lučinu. Přes mísu dáme cedník s utěrkou a do ní vyklopíme bílý jogurt a necháme 24 hodin odstát v lednici. To, co druhý den zůstane nahoře, se považuje za lučinu, co odkape je syrovátka. Může se hodit jako základ pro nápoj s ovocem.
Na dno sklenice se šroubovým uzávěrem o velikosti 1 litru, dáme na tenká kolečka pokrájenou cibuli, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření. Papričkám odkrojíme konce (pokličky) a naplníme je lučinou. Vyskládáme je do sklenice a prokládáme je kolečky cibule a novým kořením.
Na vrch dáme opět cibuli, trochu opepříme a zalijeme olejem. Máme-li původní olejový nálev papriček, můžeme použít i několik lžic pro lepší dochucení. Necháme uležet 5 – 7 dnů.