Jak omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti? Ideální alternativou je med.
Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen čaj. Med vám poslouží i jako lék. Slazení cukrem je běžné, ale přitom se jedná o nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed.
Medový elixír života
Zlatavý elixír života, jak se medu často říká, má mimořádně blahodárný vliv na naše tělo a pomáhá v boji s různými nemocemi.
Obsahuje množství antioxidantů, vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, glycidy, fosfor, draslík, sodík a chrom.
Oproti tomu rafinovaný cukr tělu nepřináší nic dobrého. Je těžce stravitelný, neobsahuje žádné antioxidanty a zakládáme si jím na obezitu, diabetes i na zkažené zuby.
Lék téměř na všechno
Včelí med je oproti tomu učiněný zázrak, který vám pomůže od mnoha trápení. Působí jako přírodní antibiotikum a posiluje organismus. Zatočí s nachlazením, zácpou, pomůže i při hojení ran, popálenin a také žaludečních a dvanácterníkových vředů.
Navíc rozšiřuje cévy a snižuje vysoký krevní tlak. Na nachlazení je vhodný lipový med, který obsahuje silice k lepšímu vykašlávání a dýchání. Lesní med s obsahem minerálních látek zase účinně posiluje paměť.