Na rajčatech nešetřete, náplň musí být opravdu šťavnatá.
Ingredience:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
½ kostky droždí (20 g)
150 ml vlažného mléka
1 vejce
50 ml oleje
½ lžičky cukru
špetka soli
Na náplň:
4–5 zralých rajčat
100 g sýra (např. mozzarella, ementál nebo výraznější kozí)
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
čerstvý tymián nebo bazalka
sůl, pepř
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a nechte 40 minut kynout.
Rajčata nakrájejte na plátky, česnek nasekejte a smíchejte s olejem.
Těsto rozválejte, položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete česnekovým olejem, rozložte rajčata, osolte, opepřete a posypejte sýrem.
Přidejte čerstvé bylinky a nechte ještě 10 minut odpočinout.
V předehřáté troubě pečte na 190 °C asi 20–25 minut dozlatova.
Tak tohle vypadá úžasně! Už se těším, až si tenhle koláč upeču a vyzkouším různé druhy sýra. Děkuji za inspiraci!