Velmi chutný, zdravý a díky kefíru vláčný koláč s lehkou chutí. Ten se na vašem stole dlouho neohřeje!
Potřebujete:
✿ 1/2 hrnku oleje
✿ 1,5 hrnku celozrnné mouky
✿ 1 hrnek mandlové mouky
✿ špetku soli
✿ 1 vejce
✿ 1/2 hrnku kefíru
✿ 2 lžičky prášku do pečiva
✿ 1/2 lžičky jedlé sody
✿ 1 citron
✿ 1/2 hrnku sirupu agáve
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ 1 lžičku mandlového extraktu
✿ 10 švestek
Posypka:
✿ 3 lžíce mandlových lupínků
✿ 1 lžíci másla
✿ 1 lžíci třtinového cukru
1. Připravte si posypku smícháním cukru, másla a mandlových lupínků. V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl. Ve druhé míse smíchejte vejce, kefír, šťávu i nastrouhanou kůru z citronu, agávový sirup, olej a oba extrakty. Pak smíchejte obě směsi na těsto.
2. Nalijte těsto do formy vyložené pečicím papírem. Švestky rozpulte, zbavte pecek a rozložte je na těsto řezem nahoru. Pak povrch zasypejte mandlovou posypkou.
3. Pečte v při 180 °C asi 45 minut, dokud povrch nebude krásně zlatý a špejle po zapíchnutí nevyjde z těsta suchá. Upečený koláč nechte vystydnout na mřížce, pak ho vyjměte z formy a podávejte.
Ach, ten vypadá božsky! Moc ráda bych se do něj pustila, jenomže těch švestek zrovna doma nemám… Musim asi skočit do obchodu, protože toto si nemůžu nechat ujít. Thnx za receptík!
Teda, to musí být něco! Kefír v koláči? To jsem ještě nezkoušela. A ten postoup přípravy… Nic složityho, to se mi líbí. Už se těšim, až tohle vyzkoušim!
Wow, to je něco pro mě! Konečně recept, kde je použit kefír a mandlová mouka. Už mám doma skoro všechno, takže se do toho pustím hned jak to bude možný. Děkuju za inspiraci 🙂
Vypadá to moc lákavě, určitě zkusím tento recept! Už dlouho lookingám po něčem novém k vyzkoušení a tenhle koláč s mandlemi a kefírem zni fakt super. Jsem zvedavá, jak bude chutnat. Díky za recept!