Suroviny:
1 kg hladké mouky
2 žloutky
1 vejce
1 vanilkový cukr
10 g soli
50 g droždí
500 ml mléka
20 g moučkového cukru
200 g másla nebo hery
1 balíček rozinek a plátků mandlí
Postup:
Z droždí, malého množství mléka a cukru zaděláme kvásek. Všechny ostatní suroviny vyjma másla, rozinek a plátků mandlí dáme do mísy. Přelijeme zbylé mléko, přidáme kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zaděláme těsto. Nakonec do něj přidáme rozinky. Poté necháme přikryté utěrkou vykynout, asi 1,5 hodiny.
Po vykynutí si těsto rozdělíme napůl a každou půlku na tolik stejných dílů, z kolika copů budeme vánočky plést. Z dílů vypracujeme kuličky, necháme je asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak z nich vyválíme válečky a spleteme vánočky.
Opět je necháme půl hodiny vykynout. Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a při 220 °C necháme 10 minut zapéct. Pak snížíme teplotu na 170 °C a pečeme ještě zhruba hodinu dozlatova..