Víte, jak chutná syrovátka? Pokud ne, jděte do toho a naordinujte si pravidelnou picí kúru. Zázrační podpůrný prostředek při hubnutí vám pomůže i k hezčí pleti.
Vzácný „odpad“
Syrovátka vlastně vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu. Po vysrážení mléka se objeví jako žlutozelená tekutina nevábného vzhledu.
Nenechte se odradit, jde o zdraví nesmírně prospěšnou tekutinu, která je dokonalou zásobárnou bílkovin, vitaminů a minerálů, navíc neobsahuje prakticky žádný tuk, takže je skvělá při hubnutí.
Očistná přírodní kúra
Syrovátku můžete využít také při jarní očistě organismu, pomůže vám upravit trávení, hladinu cholesterolu, a dokonce snížit riziko rakoviny. Dokáže zlepšit náladu, omezuje stres a úzkosti. Syrovátku koupíte nejčastěji sušenou, ale vyrobit se dá i doma.
Stačí nechat zkysnout mléko, nalít ho do hrnce a pomalu ohřívat na nejnižším stupni bez míchání. Když začnou bílé hrudky ve tvaru bochníku plavat a pod nimi bude oddělená žlutá tekutina, přeceďte směs přes sítko a nechte ji v sítku okapávat asi hodinu. V sítku pak zůstane čerstvý domácí tvaroh, v hrnci čerstvá domácí syrovátka.