Šípky jsou mimořádně bohaté na vitaminy a minerály. Vysoce podporují naši odolnost proti nachlazení a infekcím.
Šípky dokážou zpevnit cévy, ulevují od bolesti žil a podporují dobrý stav nervové soustavy. Povzbuzují naše soustředění, ale také produkci žláz s vnitřní sekrecí a oběh hormonů. Stimulují tak libido a zlepšují potenci.
Lék proti paradontóze
Díky svým močopudným účinkům pomáhají šípky i při nemocech močových cest. Šípky jsou také mírně projímavé, takže vám pomohou překonat trávicí potíže.
Pokud jste nemocní a potřebujete se pořádně vypotit, není lepší medicíny než šípkový čaj či výluh. Šípky mají blahodárný vliv také na váš chrup, jsou totiž nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní.
Jak je správně usušit
Rozprostřete šípky v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na nejnižší teplotu, ideálně na 50–60 °C. Nebo je nechte pomalu usušit na vzduchu v dobře větrané místnosti po dobu několika týdnů.
Standardně se suší celé plody zbavené černé špičky a stopky. Správně usušené plody mají červenou až tmavou barvu a při doteku se drolí nebo praskají.