O tom, že mytí rukou je nejen v době různých epidemií důležité, není pochyb. Děláte to ale dobře? Jen před jídlem nestačí Že je třeba umýt si ruce před jídlem a po návštěvě toalety vědí asi všichni.
K umyvadlu byste ale měli zamířit před jakoukoli manipulací s potravinami, zvlášť když připravujete syrové maso, ryby či vejce – to si mytí zopakujte i několikrát v průběhu vaření. Jestliže máte nějaké domácí mazlíčky, myjte si ruce i po kontaktu s nimi.
A pokud už na vás nějaký ten bacil skočí, pak také po smrkání, kašlání a kýchání. Také po kontaktu s jiným nemocným v domácnosti si ruce vydrhněte, stejně jako po vynášení odpadků nebo práci na zahrádce.
Správný postup Před mytím si sundejte prstýnky, náramky a hodinky. Ruce důkladně namydlete, nejlépe tekutým mýdlem z dávkovače, až se vytvoří pěna, kterou po dobu asi 20 sekund promněte mezi prsty. Zvýšenou pozornost věnujte místům, která se snadno zašpiní:
bříškům prstů, nehtům (na ty použijte kartáček), prostoru mezi prsty, hřbetu ruky včetně zápěstí a vnější straně předloktí.
Nakonec ruce dobře opláchnete tekoucí teplou vodou a otřete je dosucha – ideální jsou jednorázové papírové utěrky. Nakonec si ruce ošetřete krémem. .