Hutný a vydatný dort plný mrkve a ořechů může sloužit jako skvělý dárek k narozeninám těm, kteří rádi a zdravě mlsají.
Suroviny
Na těsto – 4 vejce – 300 ml slunečnicového oleje – 400 g cukru moučka – 1 lžička vanilkového aroma – 250 g hladké mouky – 1 lžička jedlé sody – 1 balení prášku do pečiva – špetka soli – 1 lžička mleté skořice – 330 g mrkve – 100 g vlašských ořechů – pečicí papír
Na krém – 250 g másla – 400 g lučiny – 2 lžíce moučkového cukru – 1 balení vanilkového cukru
Postup
1. Vejce ušlehejte s olejem, cukrem a vanilkovým aroma. Vmíchejte mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Poté vmícháme najemno strouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy.
2. Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 175°C asi na 55 až 60 minut.
3. Na krém ušlehejte všechny suroviny společně. Po vychladnutí korpus rozkrojte podélně na tři díly. Namažte je krémem a slepte. Zbytkem krému pomažte boky a vršek dortu.
4. Dort dejte zatuhnout na alespoň 4 hodiny do lednice, ideálně však přes noc.