Tento moučník snese všechno, co je aromatické. Můžete do něj přidat perníkové koření, citronovou kůru vyměnit za pomerančovou a hodit se budou i různé druhy ořechů.
Infredience: na 1 chlebíček
Na těsto:
● 100 g hladké mouky
● 150 g špaldové mouky
● 150 g třtinového cukru
● 4 vejce
● 50 g nahrubo mletých vlašských ořechů
● 2 lžičky mleté skořice
● 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
● 3 mrkve
● 1 prášek do pečiva
● 100 ml oleje
● 200 ml kefíru
Na dohotovení:
● 250 g zakysané smetany
● 100 g bílé čokolády
● ořechy na posypání
Postup:
Do mísy dejte vejce, přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Pak do směsi postupně přidávejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva, skořicí a citronovou kůrou. Do těsta přidejte olej, kefír a ušlehejte hladké těsto. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev, ořechy a důkladně promíchejte.
Těsto už nešlehejte. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem. Nalejte do ní těsto a chlebíček vložte do trouby předehřáté na 180 0C. Pečte 45 až 50 minut. Po upečení chlebíček vyklopte a nechte vychladnout.
Mezitím nechte ve vodní lázni rozpustit bílou čokoládu. Po částech do ní zapracujte zakysanou smetanu. Hotový krém naneste na chlebíček. Nakonec posypte ořechy.
Příprava: 60 min
Cena za porci: 20 Kč