Spojení nakyslé chuti rebarbory se sladkými čerstvými jahodami v jednom moučníku je prostě báječné.
Potřebujete:
✿ 380 g hladké mouky
✿ 200 g másla
✿ 120 g cukru moučky
✿ 1 citron
✿ 1 žloutek
✿ špetku soli
✿ 1 lžičku kypřicího prášku
Náplň:
✿ 500 g rebarbory
✿ 200 g jahod
✿ 2 lžíce cukru krupice
✿ 2 lžíce kukuřičného škrobu
✿ 1 vejce
✿ 30 g másla
✿ moučkový cukr na posypání
1. Změklé máslo, cukr, žloutek, citronovou kůru a sůl našlehejte metlou. Postupně za stálého šlehání vlijte citronovou šťávu. Přidejte mouku s kypřicím práškem a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.
2. Těsto vyválejte dokulata, vyložte jím koláčovou formu a dejte ji do lednice. Ze zbylého těsta vykrojte proužky na mřížku a také je dejte do lednice.
Očištěnou rebarboru nakrájenou na kousky položte na plech, posypte cukrem a dejte na 10 minut do trouby na 180 °C.
3. Jahody nakrájejte na větší kousky, promíchejte s rebarborou, škrobem a směs rozložte na těsto. Na povrchu vytvořte z proužků těsta mřížku, potřete rozšlehaným vejcem, mezi mřížku rozetřete máslo a pečte v troubě při 180 °C zhruba 35 minut. Pak posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Tento koláč vypadá úžasně! Nemůžu se dočkat, až ho vyzkouším. Děkuju za skvělý nápad, rebarbora a jahody jsou moje oblíbené. 🙂
jo, vypadá to fakt dobře. mám ráda sladký, a tohle je přesně pro mě. moje babička děláva podobný koláč, ale bez rebarbory. určo to zkusím.
Miluji spojení rebarbory a jahod! Zní to jako perfektní léto na talíři. Zkusím tento recept o víkendu, díky za inspiraci.