Linecký mřížkový koláč nejen krásně vypadá, ale hlavně skvěle chutná. Můžete udělat jeden velký, nebo několik menších podle libosti.
Potřebujete:
✿ 250 g hladké mouky
✿ 150 g másla
✿ 1 vejce
✿ 80 g cukru moučky
✿ 1 sklenici marmelády (meruňková, rybízová apod.)
✿ 1 bílek
✿ tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání
1. Mouku prosejte spolu s cukrem na vál, udělejte hromádku a do ní důlek. Do důlku přidejte vejce, nastrouhejte máslo a vše zpracujte na hladké těsto. Dejte ho odležet na 1 hodinu do lednice.
2. Z těsta vyválejte kulatý plát a přendejte ho do vymazané a moukou vysypané formy. Přebytečné těsto odkrojte, vyválejte a rádýlkem nakrájejte na proužky. Na těsto ve formě rozetřete marmeládu, nešetřete, dejte hezky poctivou vrstvu.
3. Na povrch poklaďte křížem přes sebe proužky těsta a potřete je rozšlehaným bílkem. Dejte péct do trouby při 175 °C dozlatova. Po vychladnutí koláč vyklopte z formy a přeneste na tác.
Recept vypadá super, zkusím ho příští víkend. Možná přidám trošku skořice do těsta, aby to mělo zajímavější chuť.
Tohle je chuť mého dětství! Linecký mřížkový koláč dělala moje babička, nejlepší byl s rybízovou marmeládou.
Mřížkový koláč je skvělá klasika! Děkuju za recept, ráda zkouším nové věci a tenhle vypadá snadně na přípravu.