Brazilská moqueca (čti: mokéka) na první pohled guláš možná nepřipomíná, navíc je v ní ryba, v překladu jde ale o přípravu dušením stejně jako guláše – a chutná prostě báječně. Tak ji vyzkoušejte.
Potřebujete:
✿ 500 g filetů tresky
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 1 cibuli
✿ 3 stroužky česneku
✿ 1 žlutou papriku
✿ 1 červenou papriku
✿ 1 rajče
✿ 400 ml kokosového mléka
✿ sůl, pepř
✿ čerstvou petrželku
1. Rybu osušte a nakrájejte na větší díly. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na plátky, česnek nasekejte na kousky. Papriky a rajče omyjte, papriky zbavte jádřinců a nakrájejte je na proužky, rajče na plátky.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Pak přidejte česnek a nechte orestovat. Přidejte papriky a rajče, přikryjte a asi 5 minut poduste.
3. Přidejte kousky ryby, zalijte kokosovým mlékem, osolte a opepřete. Nechte dusit asi 15 minut, než ryba změkne. Podávejte ozdobené čerstvou petrželkou, například s rýží.
Tá moqueca zní pjekně exoticky, asi si to vyzkúšáme doma se synkem. Dík za nápad!