Ingredience: 1 husa, 2 jablka, 1 cibule, 2–3 hřebíčky, tymián, kmín, sůl, 500 g kysaného zelí, cca 100 ml vývaru a 100 ml vody, 1 cibule , sádlo, cukr, kmín, bobkový list, sůl
Na knedlíky: uvařené brambory, syrové brambory, 2 vejce, mouka
Postup: Husičku nasolíme zevnitř i zvenku a okmínujeme. Nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Směsí naplníme husu, zbytek dáme na dno pekáče. Husu pečeme hodinu na 150 °C. Po půl hodině ji otočíme.
Cibulku orestujeme na sádle a přidáme zelí. Přidáme cukr, sůl, kmín a bobkový list. Podlijeme vodou a 20 minut dusíme pod pokličkou. Přidáme vývar a jíšku z mouky a sádla.
Na knedlíky nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor, přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Pak dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto. Pomocí dvou lžic tvarujeme noky a vaříme je ve vroucí vodě