Med obsahuje až 180 různých druhů látek, cukry, vodu, bílkoviny, různé minerální látky – draslík, vápník, železo, sodík, zinek, vitaminy C a skupiny B a hormony.
Prospěšné vlastnosti
Je rychlým zdrojem energie a posiluje organizmus, imunitu, působí antibioticky –pomáhá léčit virová onemocnění – chřipku, zápaly horních dýchacích cest a nosohltanu. Obklady urychlují hojení ran, popálenin, zabraňují vzniku puchýřů a jizev.
Zlepšuje trávení, prospívá játrům, střevům i ledvinám. Snižuje tvorbu žaludečních šťáv, díky vysokému obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti. Zlepšuje krevní oběh, rozšiřuje cévy, prokrvuje srdce a snižuje krevní tlak.
◄ Luční med má světlou barvu a rychle cukernatí. Jeho chuť je jemná, lahodná a aroma slabší. Ddokáže zmírňovat bolesti. Známé jsou jednodruhové medy jako akátový, javorový, řepkový nebo slunečnicový med.
◄ Lesní med má barvu tmavou a vydrží déle v tekutém stavu. Obsahuje víc vitaminů a stopových prvků, má výraznější chuť i aroma a podporuje léčbu vnitřních zánětů.
◄ Smíšený med má tmavší barvu a jedinečnou chuť. Je nejčastější kombinací nektaru z malin, ostružin, lípy, lesních bylin nebo medovice.