Jednoduchý dezert z odpalovaného těsta plněného šlehačkou.
Ingredience: na 14 kusů
Těsto:
250 ml vody
100 ml oleje
špetka soli
200 g hladké mouky
4 vejce
Náplň:
500 ml smetany ke šlehání
kůra z 1 pomeranče
moučkový cukr
Posyp:
cukr či holandské kakao
Postup:
V hrnci smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli. Postavte na plotnu a přiveďte směs k varu. Jakmile voda s olejem začne probublávat, postupně přisypte mouku. Ztlumte a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit ke dnu. Přendejte do mísy a chlaďte zhruba na tělesnou teplotu.
Postupně vmíchejte vejce. Připravte si plech a těstem naplňte cukrářský sáček a vykružte větrníky. Rozehřejte troubu na 200 °C. Pečte asi 30 min. v horkovzdušné troubě při 180°C.
Po upečení nechte vychladnout, a až poté rozřízněte na poloviny. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní kůru z pomeranče. Naplňte jí cukrářský sáček a šlehačkou ozdobte spodní části větrníků. Přiklopte a poprašte kakaem.
Doba přípravy: 35 min
Cena za 1 porci: 7 Kč