Staročeské trdelníky znáte z různých měst a trhů. Doma si můžete připravit jejich zmenšenou verzi.
Potřebujete:
✿ 450 g polohrubé mouky
✿ 20 g moučkového cukru
✿ 70 g másla
✿ 20 g droždí
✿ 200 ml mléka
✿ 1 celé vejce
✿ 1 žloutek
✿ 1 lžíci rumu
✿ špetku soli
Náplň:
✿ 30 g čokolády
✿ 30 g perníku
✿ 30 g datlí
✿ 30 g cukru krupice
✿ 30 g ořechů
✿ 30 g rozinek
✿ skořici
✿ citronovou kůru
✿ rozpuštěné máslo na potírání
1. Ve vlažném mléce rozpusťte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do něj zašlehejte vejce a žloutek, vmíchejte sůl, rum, máslo a vlijte do mouky. Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
2. Perník a čokoládu nastrouhejte, datle, ořechy a rozinky nakrájejte nadrobno. Přidejte skořici, cukr, citronovou kůru. Těsto rozválejte na 3mm plát, potřete máslem a posypejte připravenou směsí. Rádlem krájejte proužky těsta cca 2 × 4 cm.
3. Proužky natočte na trubičky na kremrole. Pečte při 190 °C asi 12–15 minut. Po vyjmutí potřete máslem a obalte v cukru ochuceném skořicí.
Mini trdelníky jsou skvělý nápad na voňavý dezert! Připravit si je doma bude výzva, ale stojí to za to.