Řízeček z italské Neapole
A k vám na stůl zavane vůně Středomoří. Kombinace koření, vína a bazalky vám třeba připomene vaši krásnou dovolenou.
Suroviny na 4 porce:
8 lžic olivového oleje, 2 lžíce provensálského koření, 16 lžic červeného vína, 2 prolisované stroužky česneku, 4 vepřové řízky po 170 g, nadrobno nasekaná cibule,1 kg zralých rajčat, 2 svazky bazalky, sůl, pepř, 4 lžíce tuku
Postup: Na marinádu rozmícháme v šálku olej, koření, víno a česnek. Maso vložíme do marinády, pořádně ji vetřeme a necháme asi hodinu odležet. Rajčata spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Lžící odstraníme jádra a dřeň nasekáme na proužky.
Společně s cibulí a 2 lžícemi marinády je povaříme. Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji řádně opečeme. Servírujeme je společně s rajčaty a sypeme bazalkou. Jako příloha se hodí čerstvá francouzská bageta. Můžete použít více marinád (tipy vpravo v bločku), ať máte barvitější hostinu.
Vepřové řízky po tessinsku
Protože se tento pokrm musí podávat horký, není vhodný pro opozdilce u stolu.
Suroviny pro 4 osoby: 4 větší vepřové medailonky, sůl, mletý pepř, 2 lžičky mouky, 2 vajíčka, 2 lžíce strouhaného sýra, 60 g tuku, míchaná sterilovaná zelenina
Postup: Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Vajíčka rozmícháme se sýrem a v těstíčku medailonky obalíme. Pečeme je v horkém tuku. Podáváme nejlépe s rýží omaštěnou máslem a kopečkem sterilované zeleniny.
Smetanový řízek s kořením
Po tomto řízku se bude olizovat celá vaše rodina!
Suroviny pro 4 osoby: 4 vepřové řízky po 150 g, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce mouky, 100 g čerstvých žampionů, 6 lžic tuku, 250 ml sladké smetany
Postup: Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Opečené je vyjmeme z pánve a dáme stranou. Ve vypečeném tuku osmahneme plátky žampionů, přilijeme smetanu, vše dobře promícháme a necháme krátce povařit. Dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčkou přelijeme maso a podáváme s nudlemi a zelným salátem.