Masové kuličky se v různých chuťových variantách připravují všude na světě od Švédska až po Jižní Ameriku.
Ingredience
750 g mletého hovězího masa, 6 loupaných rajčat, cibule, 1 bobkový list, 4 lžíce smetany, ½ lžičky pálivé paprikym 3 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, slunečnicový olej, sůl, pepř
Postup
Nakrájíme nadrobno cibuli a na oleji ji mírně osmahneme. Rajčata zbavíme zrníček, nakrájíme nadrobno a přidáme k cibuli. Mírně je podlijeme vodou či vývarem, přidáme bobkový list a rajčata rozvaříme. Omáčku už jen pak osolíme a opepříme.
Mleté maso zalijeme smetanou a necháme ji vsáknout, pak přidáme vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, papriku, pepř a sůl podle chuti a dobře promícháme. Chvilku necháme odpočinout a pak vytvarujeme kuličky, které osmažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
Kuličky přelijeme rajčatovou omáčkou a můžeme podávat. Po upečení můžeme do každé kuličky zapíchnout párátko.
.