Suroviny:
Na těsto:
350 g polohrubé mouky
250 ml mléka
120 g másla
120 g cukru
1 vejce
½ balíčku kvasnic
Na náplň:
250 g tučného tvarohu
60 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžíce rumu
Postup:
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené kvasnice. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Do velké mísy nasypejte mouku a přidejte do ní vejce, změklé máslo, zbytek cukru a kvásek.
Pomocí hnětače vytvořte pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, vejcem a rumem. Meruňky omyjte, vypeckujte a nechte okapat. Poté je ještě otřete papírovou kuchyňskou utěrkou, aby byly opravdu dokonale suché.
Malý pekáček vymažte máslem a rozložte do něj vykynuté těsto. Roztáhněte ho do krajů a potřete tvarohovou náplní. Na ni rozložte meruňky tak, aby byly řezem dolů.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho asi 25 minut, dokud nebudou jeho okraje krásně zlatavé. Poté koláč přesuňte na mřížku a tam ho nechte zcela vychladnout.
Tip!
Povrch koláče můžete posypat máslovou drobenkou.
Vzpomínám si, jak jsem tenhle koláč dělala na rodinné oslavy, vždycky měl úspěch! Jednoduchý a výborný.
Díky za skvělý recept! Už se na to vrhám, mám doma spoustu meruněk a miluju tvaroh.