Marmelády podle Lucie Klimešové
Suroviny na 1,25 kg:
1 kg meruněk
300 g cukru
1-2 ks badyánu
5-6 ks hřebíčku
vymačkaná šťáva z 1 citronu
10 g citrusového pektinu
Postup
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Nasypeme do hrnce, přidáme koření a za občasného míchání vaříme na mírném plameni, dokud ovoce nepustí šťávu a nezměkne. Poté přisypeme přibližně 250 g cukru.
Až je cukr rozpuštěný a ovoce dostatečně měkké, ale přitom ve směsi zůstávají kousky ovoce, přilijeme do hrnce čerstvou šťávu z citronu, smícháme zbývající cukr s pektinem, přidáme do hotové směsi a ještě krátce povaříme.
Pro zintenzivnění chuti můžeme ponechat část koření v meruňkové směsi, zbytek vyndáme. Ještě horké plníme do připravených vyvařených sklenic. Zavíčkujeme a sterilizujeme v troubě při teplotě 125°C deset minut. Vyndáme z trouby a obrátíme dnem vzhůru.