Tradiční vánoční cukroví s bohatou vůní koření a ořechů.
Ingredience:
● 300 g hladké mouky
● 250 g másla
● 150 g moučkového cukru
● 120 g mletých vlašských ořechů
● 2 lžíce kakaa
● 1 lžička mleté skořice
● 1/2 lžičky mletého hřebíčku
● 1/2 lžičky badyánu
● špetka soli
Postup:
Smícháme mouku, cukr, ořechy, kakao a koření. Přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny odležet v lednici. Předehřejeme troubu na 180 °C.
Formičky na pracny vymažeme máslem, plníme těstem a lehce přitlačíme. Pečeme asi 10–12 minut, necháme vychladnout a opatrně vyklepneme. Hotové pracny obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.
Příprava: 90 min
Cena: 180 Kč
Medvědí pracny jsou skvělý vánoční dezert nejen pro dospělé, ale i pro děti. Vždy se u nich doma rozplývám nad kombinací koření a ořechů.
Díky za článek! Už jsem myslela, že medvědí pracny jsou úplně zapomenuté. Příště plánuju to zkusit a snad se mi to povede.
Medvědí pracny jsou moje vánoční klasika! Koření dává tomu cukroví tak zvláštní charakter. V kombinaci s ořechy je to prostě neodolatelné.
Slyšela jsem hodně o medvědich prascách, ale nikdy jsem to nezkoušela péct. Možná si letos dodám odvahy. Máte nějaké tipy na pracny? Díky!