Zhruba až do poloviny května vydává příroda jeden z našich největších pokladů – medvědí česnek.
Tato štiplavá rostlinkamá nepřeberné množství léčivých účinků. Nejúčinnější je ve svém přirozeném stavu, usušené lístky ztrácejí svou sílu. Listy je ale také možné zamrazit.
Vitamin C a alicin
Přínosem je už jeho vysoký obsah vitamínu C. Na 100 g jej medvědí česnek má něco kolem 150 mg. Ve 100 g jablka jsou „céčka“ pouhé 4 mg (!).
Jednou z dalších účinných látek, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální alicin.
Ten pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, potírá stafylokoky a streptokoky a ničí plísně a mykózy.
Co ještě dokáže
Medvědí česnek má antibiotické a desinfekční účinky, snižuje krevní tlak, úspěšně se popere s nevhodnými bakteriemi ve střevech, pomáhá při bolestivém revmatismu, podporuje hojení ran po operacích, příznivě působí na činnost srdce a předchází vzniku oparů.
Má velký vliv na lidskou psychiku – pomáhá proti depresím. Lidové léčitelství ho využívá také k čištění ledvin a močového měchýře. A kdo příliš neřeší odér, který z něj jde, může bylinu využít i jako repelent.
Staví na nohy
Svou životodárnou silou vás medvědí česnek postaví na nohy. Proto si s ním ochucujte polévky, pomazánky, omáčky, saláty, můžete ho jen tak nasypat na chleba s máslem nebo na vařené brambory s tvarohem.