Tento v našich končinách velmi oblíbený dort má tradici dlouhou už víc než 200 let. Podle legendy ho připravil v 19. století mladý cukrář pro ruskou carevnu, aniž by byl informován o tom, že odmítá med v jakékoli podobě.
Ta si však tento dort zamilovala hned po prvním ochutnání a jeho popularita se rychle rozšířila do celé Evropy.
Suroviny:
Na těsto:
180 g másla
180 g moučkového cukru
450 g hladké mouky
1 ½ lžičky jedlé sody
6 lžic medu
1 lžička kakaa
4 lžíce smetany
1 vejce
Na krém:
400 g karamelového kondenzovaného mléka
200 g másla
Na potření:
130 ml vody
40 ml rumu
2 lžíce cukru
1 hrst vlašských ořechů na posypání
Krok za krokem:
1. Na kostičky nakrájené máslo vložte společně s cukrem, medem, smetanou a vejcem do mísy a ve vodní lázni zahřívejte za stálého šlehání asi 5 minut, dokud se všechny suroviny nepropojí.
Poté do směsi přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou.
2. Vytvořte hladké těsto bez hrudek, mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte ho několik minut odpočinout. Poté z něho vyválejte dostatečně velký plát.
Vykrojte z něho pomocí dortové formy pět stejně velkých kruhů a z odkrojených zbytků vyválejte plát. Později ho použijete na vytvoření drobenky na povrch dortu.
3. Placky postupně pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, každou asi 5–7 minut dozlatova. Ke konci pečení je hlídejte, jsou tenké a mohly by se snadno spálit.
4. Po upečení nechte placky zcela vychladnout a mezitím si připravte krém. Karamelové kondenzované mléko vyšlehejte se změklým máslem do nadýchaného krému. Dále si připravte sirup: vodu smíchejte s rumem a cukrem a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
5. První plát těsta potřete cukrovým sirupem a karamelovým krémem, přiklopte ho druhým plátem a postup opakujte, dokud nebude dort kompletní.
Poté ho potřete po celém povrchu zbylým krémem. Z placky, kterou jste si dala stranou, vytvořte pomocí tyčového mixéru hladkou drobenku a celý dort jí posypejte.
6. Poté ho vložte do lednice a nechte ho před nakrojením odpočinout. Před podáváním ho posypte najemno nasekanými ořechy.
Medový cheesecake s fíky
Patříte mezi milovnice cheesecaků? V tom případě rozhodně zkuste tento netradiční medovo-fíkový!
Skořicový korpus se skvěle doplňuje s medovým krémem z mascarpone a lahodnými čerstvými fíky, které dodávají tomuto dezertu exotický nádech. Můžeme vám zaručit, že až tuto dobrotu ochutnáte, budete se olizovat až za ušima!
Suroviny:
Na korpus:
200 g máslových sušenek
100 g másla
½ lžičky skořice
50 g vlašských ořechů
Na krém:
500 g mascarpone
2 lžíce medu
Na dohotovení:
6 čerstvých fíků
2 lžíce medu
hrst vlašských ořechů
Jak na to?
Začněte přípravou korpusu. Máslové sušenky vložte společně s rozpuštěným máslem, ořechy a skořicí do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jemná drobenka.
Tu pak nasypte do dortové formy vyložené pečicím papírem a rovnoměrně ji vtlačte prsty na dno a na boky formy. Dejte ji asi na hodinu vychladit do lednice a mezitím si připravte krém.
Mascarpone vyšlehejte s medem do hladkého krému. Vyšlehaným krémem naplňte vychlazený korpus a uhlaďte jeho povrch stěrkou. Dortem několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, zbavíte se tak vzduchových bublinek.
Poté ho vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 45 minut. Před podáváním ho ozdobte čerstvými fíky nakrájenými na čtvrtiny, lehce zakápněte medem a posypte nasekanými ořechy.
Tip!
Do základu můžete přidat i špetku mletého zázvoru, který mu dodá zajímavou chuť.
Fascinující příběh! Miluji, když může být pečení také poznáváním historie. Recept vypadá báječně, už se nemohu dočkat, až ho vyzkouším.
No tak tohle musim zkusit udelat, vypada to luxusne! A ty ořechy na vrchu, mňam. Dík za recept 🙂
Zajímavá historie za tímto dezertem, nikdy bych neřekla, že má takové kořeny. Těším se, že si vyzkouším tento recept, vypadá neodolatelně.
To zní úžasně! Medovník mám fakt ráda, ale o tomhle receptu s rumem jsem ještě neslyšela. Musím zkusit, díky za tip!