Typické staročeské velikonoční pečivo, slazené lahodným medem, potěší určitě všechny koledníky. Vyzkoušejte ho také.
Potřebujete:
✿ 1 kg polohrubé mouky
✿ špetku soli
✿ 200 g medu
✿ 150 g másla
✿ 100 g cukru krupice
✿ 250 ml mléka
✿ 2 vejce
✿ 40 g droždí
✿ špetku citronové kůry
1. V troše oslazeného mléka rozmíchejte droždí a nechte vzejít kvásek. V míse utřete máslo s většinou medu, vejci a cukrem. Pak přimíchejte mouku, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
2. Do směsi vlijte kvásek a vypracujte tužší těsto. Přikryjte ho v míse utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, vyválejte z nich válečky asi 20 cm dlouhé a každý svažte do tvaru uzle nebo stočte do spirálky.
3. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 170 ºC asi 25 minut. Po upečení je ještě horké potřete zbylým medem.
Moc hezkej recept! Nemam moc zkusenosti s kynutim, ale jidáše vypadaj chutne. Určitě budu zkoušet!
Tohle vypadá skvěle! Medové jidáše jsem si vždycky chtěla vyzkoušet, mám ráda staročeské recepty a technologie při pečení ráda využiju pro dosažení dokonalého výsledku.