Žebra by neměla chybět na žádné letní party. Jsou vděčným jídlem pro děti i dospělé.
Ingredience:
1,5 kg vepřových žeber (mohou být i hovězí, případně také uzená)
4 lžíce medu
6 lžic rostlinného oleje
3 lžíce kečupu
1 lžíce kremžské hořcice
2 lžicky worcesterské omáčky
1 lžička třtinového cukru
sůl, pepř
Na dip:
3 lžíce majónézy
1 lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička sušeného česneku
Postup:
Smíchejte si med, olej, kečup a hořčici. Dobře promíchejte a poté přidejte worcesterskou omáčku a třinový cukr.
Marinádu ochutnejte a případně ještě přidejte trochu cukru anebo soli. Záleží na tom, jestli chcete mít marinádu slanější, nebo sladší.
Žebra si omyjte, osušte a naložte na šest hodin, nejlépe přes noc do marinády.
Je dobré si žebírka předpéct v troubě, abyste je nemuseli grilovat příliš dlouho.
Troubu si předehřejte na 220 °C. Žebírka pečte 45 minut, poté je přendejte i s marinádou do alobalu.
Na otevřeném ohni nebo na alobalu dopékejte přibližně 25 minut.
Mezitím si připravte chutný a hlavně velice jednoduchý dip. Smíchejte si majonézu anebo tatarskou omáčku, kečup, dijonskou hořčici a také sušený česnek.
Žebírka podávejte s dipem a čerstvým chlebem.
Fascinující recept! Med dává vynikající kontrast slanosti a pikantnosti ostatních ingrediencí. Určitě otestuji.
Vypadá to dobre, ale ja mám radeji klasiku bez tych novotvarů. Ale možná to nakonec zkusím, kdo ví.
Zní to úžasně, už se těším, až to zkusím. Jsem zvědavá, jestli bude chutnat tak dobře, jak to vypadá. Děkuju za tip!
Tak tohle vypadá super! Určitě zkouším, já a vaření sme na kordy, ale tohle vypadá, že zvládnu i já 🙂