Suroviny:
1 vepřová panenka
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
4 snítky rozmarýnu
2 cibule
2 lžíce olivového oleje
400 ml zeleninového vývaru
200 g žampionů
300 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
Postup:
Do potravinářského sáčku nalijte lžíci olivového oleje a přidejte k němu nasekaný rozmarýn. Vepřovou panenku omyjte, osušte papírovou utěrkou a vložte ji do sáčku. Ten uzavřete a maso nechte přes noc marinovat.
Druhý den panenku vyjměte ze sáčku, nakrájejte ji na špalíčky a ty zprudka opečte na rozpáleném oleji. Dejte je stranou a do pánve vložte nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zasypejte ji hladkou moukou a ještě krátce opečte.
Poté do pánve vraťte kousky masa, přidejte bobkový list, nové koření a nakrájené žampiony. Osolte, opepřete a na závěr vše zalijte zeleninovým vývarem. Zakryjte poklicí a asi hodinu vše duste na nízkém plameni.
Jakmile bude maso dostatečně měkké, přilijte k omáčce smetanu a ještě asi 10 minut ji bez poklice vařte. Vepřové medailonky podávejte s brambrovým pyré nebo dušenou rýží.
Tip!
Pokud máte doma sušené hřiby, můžete je použít místo žampionů.
Miluju kombinaci rozmarýnu a panenky. Určitě vyzkouším, taky přemýšlím nad přidáním trochy česneku.
Recept vypadá jednoduše! Už dlouho jsem neviděla tak zajímavý způsob, jak marinovat vepřovou panenku.