Smrkové výhonky sbírejte pouze do velikosti 5 cm, od dubna do června. Jsou plné vitaminu C.
Potřebujete:
✿ 500 g mladých smrkových výhonků
✿ 500 ml vody
✿ 500 g cukru
✿ 1 bio citronovou
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 min je na mírném plameni povařte, aby se z nich začala uvolňovat silice. Pak odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte 24 h louhovat. Během této doby občas promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
2. Vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, výhonky i citron pořádně vymačkejte, přidejte cukr a na mírném plameni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota.
3. Přidejte kyselinu citronovou. Med po vychladnutí víc ztuhne, proto ho ještě horký nalijte do čistých a suchých sklenic a obraťte na pár hodin dnem vzhůru.