Lipový med je nejen velká pochoutka, ale také pomáhá při nachlazení i chřipce. Použít můžete jak květy čerstvé, tak i sušené.
Potřebujete:
✿ 500 g lipových květů (sušené nebo čerstvé)
✿ 4 kávové lžičky kyseliny citronové
✿ 2,5 kg cukru krupice
✿ 1 citron
✿ 4 litry vody
1. Pokud máte květy čerstvé, přeberte je, očistěte a namočte do vody s kyselinou citronovou a nakrájenými plátky citronu. Nechte alespoň 24 hodin, ale klidně i 30 hodin, louhovat.
2. Po této době pak sceďte vodu přes plátno do hrnce, a pomalu ji přiveďte k varu. Do vařící vody za občasného míchání přidávejte cukr a opět za občasného promíchání vařte do zhoustnutí. Objem směsi se vyvaří asi na polovinu.
3. Hotový med pak nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru, dokud med nevychladne.